Ritual d’obertura de camins

Posted by

Espai Avinyó, 1 de març de 2022

En un exercici de memòria i de reconeixement de les diàspores afrodescendents de la ciutat, l’Espai Avinyó, l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i Periferia Cimarronas engeguen el CicleEspiritualitats Afroatlàntiques’.

Un cicle que, des de l’autorepresentació de les pròpies comunitats afrodescendents de la ciutat, proposa posar en relleu la dimensió històrica d’aquestes tradicions i espiritualitats, com a estratègia de supervivència i construcció d’identitats vinculades a l’africanitat. Dimensions que continuen sent importants en el context afroatlàntic i caribeny, però també a Barcelona.

Ritual d’obertura de camins

L’objectiu d’aquesta sessió inicial és generar un espai de diàleg amb les diferents espiritualitats i religions afrodiaspòriques presents a Barcelona: fer circular la paraula col·lectiva per activar la memòria de les persones.

A través de la conversa entre les persones assistents, un espai artístic amb música i performance, es reflexionarà sobre el recorregut ancestral d’aquestes espiritualitats, la seva transmissió i el seu pes en la configuració d’allò que s’entén per negritud. Aquest serà un ritual d’evocació de les ancestralitats vives a partir del que el cos recorda.

L’activitat consistirà en una primera part de participació col·lectiva i en una segona part de caràcter performatiu.

Amb: 

  • Ed Pantera, mestre de Capoeira, professor de dansa afro brasilera i de percussió brasilera, activista antiracista.
  • Dai Sombra Aisha, professora de capoeira, tallerista de descolonització física sinestèsica, productora sociocultural, activista antiracista, escriptora, investigadora de les Filosofies Africanes.
  • Heli Vanimal, cantant, percussionista i compositor.

Dinamitza:

  • Periferia Cimarronas és un espai d’afectivitat política i amor negre. És un projecte d’economia solidària, una cooperativa sostinguda per persones negres, afrodescendents que té la certesa que la cultura és una forma de transformació. Creiem que és viable un espai per imaginar possibles futurs com a comunitat.
  • Alex Medina La sudanesa. És performer, cantant, bruixa, i cuinera.

 

Coorganitza: OAR (Oficina d’Afers Religiosos)

Col·labora: Periferia Cimarronas

 

Dia: dissabte 12 de març

Hora: a les 18.30 h

Lloc: Periferia Cimarronas (Carrer Cerdanyola 26, baixos)

Inscripcions: [email protected]