La dibuixant Pilarín Bayés, Premi d’Honor Talent Cambra d’Humanisme

Posted by

Jesús Conte – VII Premis Talent Cambra

El lliurament serà el 27 de novembre en el marc del Talent & Knowledge Congress a Esade-Creàpolis

La Fundació Impulsa Talentum XXI i la Cambra de Comerç de Barcelona han concedit el Premi d’Honor Talent Cambra d’Humanisme a la dibuixant i ninotaire Pilar Bayés, per la seva dilatada carrera artística. Amb 80 anys acabats de fer, ha publicat mil llibres.

Els seus dibuixos es caracteritzen per un to infantívol i ingenu però alhora ple de gràcia i d’ironia, d’encuny molt personal. Un tret típic dels personatges que dibuixa és que tots tenen les galtes pintades de vermell.

Formada a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, ha estat molt lligada a la revista Cavall Fort, en la qual ha col·laborat des del 1964, i ha il·lustrat també molts llibres de caràcter didàctic o narratiu, auques, cartells, etc., com El meu pardal (1964), de l’editorial La Galera, amb el suport de la pedagoga Marta Mata i Garriga. Si bé la seva producció va principalment dirigida a un públic infantil i juvenil, també ha publicat caricatures a periòdics (El Correo CatalánOriflamaEl 9 nou). El 1991 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Pilarín ha compaginat la seva tasca com a mare de quatre fills amb la feina i amb el seu compromís social, polític i religiós. En èpoques de grans canvis i convulsions, la il·lustradora va participar activament en el procés de recuperació de la llengua i la cultura catalanes, tan malmeses durant el franquisme, amb la seva feina. La seva trajectòria queda reflectida amb el llibre d’Editorial Mediterrània Pilarín, la força de la il·lusió, i Amb barret o sense, escrits per Maria Àngels Ferrer.

Aquest premi s’ha concedit en edicions anteriors a la filòsofa Marina Garcès, a l’activista cultural Josep Espar Ticó i al col·leccionista d’art Antoni Gelonch.

El lliurament d’aquest guardó, juntament amb els altres corresponents a la categoria d’Honor, tindrà lloc el proper dissabte 27 de novembre en el marc del Talent & Knowledge Congress organitzat per la Fundació Impulsa Talentum XXI a Esade-Creàpolis.

Els Premis dHonor Talent Cambra reconeixen a persones amb una trajectòria destacada en valors que beneficien a la societat com el mecenatge, l’humanisme, la ciència i la solidaritat, a personalitats estrangeres que aposten pel talent català i també a catalanes que exerceixen d’ambaixadors de la marca Catalunya.

 

Barcelona, novembre de 2021

https://www.premistalent.cat

 

Atenció MMCC: Jesús Conte / Tel. 628 11 83 33 / [email protected]