Del codi Morse a l’emoji

Posted by

Cambra digital – Barcelona – 28 de juliol de 2020

El sector tecnològic sovint s’associa al terme TIC, un acrònim de Tecnologies de la Informació i la Comunicació que agrupa també totes aquelles empreses dedicades a la fabricació i la prestació de serveis que capturen i transmeten informació de manera electrònica. Es tracta d’un sector en plena expansió que ha inspirat canvis revolucionaris en el nostre dia a dia al llarg de la història.

Durant el segle XIX, la invenció del telèfon i el telègraf va obrir la porta a una nova manera de comunicar-se més ràpida que la carta. Des de llavors, la missió de les TIC ha estat sempre la mateixa: facilitar i simplificar l’intercanvi d’informació entre les persones. Tanmateix, les TIC també han tingut aplicacions militars, per exemple, amb la invenció del radar, el sonar i el GPS.

Precisament, un dels grans punts d’inflexió de les TIC es va produir durant la Segona Guerra Mundial, quan el matemàtic britànic Alan Turing va aconseguir desxifrar els codis que utilitzaven els nazis amb l’Enigma. La invenció de Turing va ser la precursora de les primeres computadores, màquines complexes i extremadament cares que s’utilitzaven per resoldre càlculs matemàtics.

Finalment, durant la segona meitat del segle XX es produeix una gran transició de la tecnologia analògica a noves maneres de comunicació, que va rebre el nom de Revolució Digital. Són els anys de les telecomunicacions, la televisió, els primers Ordinadors Personals (PC) i internet. Ja entrat el segle XXI, però, un dels sectors que ha experimentat més canvis ha estat la telefonia mòbil.

L’any 2007, Steve Jobs va presentar al món el primer iPhone, una fita que va revolucionar per complet el mercat de la telefonia i va donar pas a les noves generacions de smartphones, cadascuna millor que l’anterior. El 3G era llavors la tecnologia més puntera. Més tard va arribar el 4G, i ara, el món escalfa motors per fer el salt al 5G. Qui sap quin serà el proper capítol de la història.