L’enginyera biomèdica Judit Giró, Premi d’Honor Científic Talent Cambra pel dispositiu que detecta càncer de mama

Posted by

Jesús Conte – VII Premis Talent Cambra, 24 de novembre de 2021

El lliurament serà el 27 de novembre en el marc del Talent & Knowledge Congress a Esade-Creàpolis

La Fundació Impulsa Talentum XXI i la Cambra de Comerç de Barcelona han concedit el Premi d’Honor Científic Talent Cambra a l’enginyera biomèdica Judit Giró per l’start up The Blue Box, un dispositiu capaç de detectar de forma precoç el càncer de mama mitjançant una mostra d’orina.

Coneixedora de que hi havia un gos que olorant als pacients bordava si tenien càncer de pulmó, Giró va voler aplicar aquesta tècnica a l’enginyeria. En concret, mitjançant un microprocessador Arduino i un parell de sensors, la qual cosa permetria traslladar l’escorça cerebral d’un gos a una peça de codi Python, basat en intel·ligència artificial.

Judit Giró, nascuda a Vallmoll l’any 1996 i graduada en Enginyeria Biomèdica a la Universitat de Barcelona, va cursar un màster a la Universitat Irvine de Califòrnia on va contactar Billy Chen, un informàtic de Taiwan amb qui va desenvolupar aquesta tecnologia. Van aconseguir classificar correctament el 95 per cent de mostres de càncer de mama metastàtic que havia recollit a Barcelona.

El dispositiu The Blue Box  permet el diagnòstic sense sotmetre les pacients a radiació, sense dolor i per un cost molt inferior al que costa fer una mamografía.

El Premi d’Honor científic està destinat a personalitats, empreses o institucions que s’hagin distingit per aportacions a la ciència. El guardó va correspondre en l’edició anterior a la Fundació de Lluita contra la Sida i malalties infeccioses.

El lliurament d’aquest guardó, juntament amb els altres corresponents a la categoria d’Honor, tindrà lloc el proper dissabte 27 de novembre en el marc del Talent & Knowledge Congress organitzat per la Fundació Impulsa Talentum XXI a Esade-Creàpolis.

Els Premis dHonor Talent Cambra reconeixen a persones amb una trajectòria destacada en valors que beneficien a la societat com el mecenatge, l’humanisme, la ciència i la solidaritat, a personalitats estrangeres que aposten pel talent català i també a catalanes que exerceixen d’ambaixadors de la marca Catalunya.

 

Barcelona, novembre de 2021