Es publica ‘Ecosofia’, el llibre on Raimon Panikkar convida a percebre la Terra com a ésser vivent

Posted by

Fragmenta Editorial, 4 de març de 2021

Es publica ‘Ecosofia’, el llibre on Raimon Panikkar convida a percebre la Terra com a ésser vivent

Fragmenta publica Ecosofia. La saviesa de la Terra, un llibre que aplega les aportacions de Raimon Panikkar al debat sobre la reflexió ecològica. La introducció, la cura de l’edició i les traduccions al català han anat a càrrec del filòsof Jordi Pigem, expert en Panikkar i antic col·laborador del pensador. El pròxim 10 de març arriba a les llibreries, simultàniament en català i en castellà.

El neologisme ecosofia, que uneix les paraules gregues oikos (casa) i sophia (saber), li permeté a Panikkar explicar un dels àmbits de la interrelació de tot coneixement, que l’autor relaciona amb un altre terme molt propi com cosmoteàndria (que uneix el Cosmos, Déu i l’ésser humà). Jordi Pigem recorda, a la seva introducció, quin és el triple origen de la paraula ecosofia, a la segona meitat del segle XX. La comencen a usar el psiquiatre i filòsof francès Félix Guattari (1930-1992), el filòsof i escalador noruec Arne Næss (1912-2009), i Raimon Panikkar (1918-2010), el primer —segons el seu propi testimoni— a utilitzar-la i el que hi va reflexionar durant més temps.

«La Terra —diu Panikkar— no és una simple subministradora de matèries primeres per a la humanitat. És el nostre cos extern, el nostre espai vital, la nostra llar. Un dels reptes més grans del segle XXI és aprendre a integrar-nos dins la biosfera. Aquest és el propòsit de l’ecosofia.»

El filòsof Jordi Pigem, que va conèixer Panikkar a fons i ha tingut cura del volum, apunta: «De cadascú i de cadascuna depèn si ens harmonitzem amb la Terra o ens alineem (i ens alienem) amb el tecnocapitalisme. L’ecosofia de Panikkar és una invitació a aprendre a escoltar la Terra. ¿No és una de les tasques més importants, avui, aprendre a escoltar la xarxa de la vida, parant atenció a la natura i a la nostra interioritat? En els propers anys, la Terra continuarà tenint convulsions. Però la Terra sap el que fa —molt més que el tecnocapitalisme. Sap el que fa, pel bé de la xarxa de la vida. Potser, si aprenem a escoltar la xarxa de la vida, ella ens mostrarà el camí.»