Yamoussoukro i Abidjan

Posted by

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA – Les Corts – 9 de març de 2019

Yamoussoukro en francès és la capital de Costa d’Ivori, situada al costat del llac de Kossou, embassament artificial construït sobre el riu Bandama. És des de 1983 la capital administrativa de l’estat en substitució de Abidjan, situada a 240 km al sud, que continua sent no obstant la ciutat principal i la que concentra l’activitat econòmica del país. Està dividida en 169 barris.

La ciutat tenia 155.803 habitants segons el cens de 1998 i una població estimada de 200.103 habitants en 2006, per la qual cosa és la quarta ciutat més poblada de Costa d’Ivori després Abidjan, Bouaké i Daloa i per davant de Korhogo; originalment l’ètnia predominant era la baoulé, si bé actualment conviu a la ciutat gent de procedència molt diversa, ja que es troba en una cruïlla de camins.

Hi destaca la Basílica de la Mare de Déu de la Pau de Yamussoukro.Val la pena d’anar a Costa d’Ivori per veure aquest impressionant temple al bell mig d’Àfrica

El seu governador és N’Dri Koffi Apollinaire.

Abidjan en francès és la ciutat principal de Costa d’Ivori, centre comercial i financer més important i capital administrativa entre 1933 i 1983. També és la capital del departament homònim.

Edificada a la vora de la llacuna Ébrié, sobre diverses penínsules i illes adjacents, connectades per ponts. Si es té en consideració l’àrea metropolitana, el que la converteix en la ciutat més poblada d’Àfrica Occidental després de Lagos (Nigèria) i una de les més habitades del continent africà.

El seu important port de mar, connectat a la costa del golf de Guinea, és un dels principals de la regió. Les seves indústries principals són l’alimentària, l’automobilística, la tèxtil i la química, en la qual destaca la producció de sabons. En el departament d’Abidjan es localitza també una important refineria petrolífera. Prop del port es troba també l’Aeroport Internacional Félix Houphouët-Boigny.

En un temps va ser una de les ciutats més pròsperes i pacífiques d’Àfrica però a partir de l’inici de la guerra civil de 2002 s’ha convertit en una de les més perilloses del continent, amb freqüents aixecaments contra la població estrangera i un greu increment de la criminalitat.

La República de Costa d’Ivori és un país situat a l’Àfrica occidental. Limita amb Libèria i Guinea a l’oest; Malí i Burkina Faso al nord; Ghana a l’est, i amb el golf de Guinea al sud. Costa d’Ivori és el 53 ° país més poblat i el 68 ° més gran del món, amb una població estimada en una mica menys de 23 milions d’habitants i una àrea de 322.463 km². La seva capital és Yamussoukro i la seu del govern, Abidjan.

Font: wikipedia