Sistema Shire

Posted by

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA – Les Corts – 6 d’octubre de 2019

El llac Victòria, (Nam Lolwe en Luo; ‘Nnalubaale en Luganda; Nyanza en algunes llengües bantús) està situat a la zona centre-oriental d’Àfrica, envoltat per Uganda, Tanzània i Kenya. S’estén en una àrea de 69.482 km² i al punt de major profunditat aconsegueix els 82 m. És el segon llac d’aigua dolça més gran de la Terra, després del llac Superior, d’Amèrica del Nord. És una de les principals fonts del riu Nil, que prossegueix el seu curs fins al llac Albert, en el tram superior del riu denominat Nil Blanc.

L’afluent més cabalós del llac Victòria és el riu Kagera, localitzat al nord-oest de Tanzània. Si es considera part de la conca del Nil, el seu naixement seria el punt més allunyat de la Mediterrània, sent el Nil-Kagera el segon riu més llarg del món (després de l’Amazones).

El primer europeu a arribar al llac va ser l’explorador britànic John Hanning Speke, qui el va nomenar Llac Victòria, en homenatge a la seva reina. Des de principis del segle XX, el ferri del llac Victòria ha estat un important mitjà de transport entre Uganda, Tanzània i Kenya. Els principals ports del llac són Kisumu, Mwanza, Bukoba, Entebbe, Port Bell i Jinja.

El llac ocupa una depressió poc profunda a l’Àfrica i té una profunditat màxima de 82 m i una profunditat mitjana de 40 m. La seva àrea d’influència abasta 184.000 km². Té una costa de 4828 km, amb les illes que constitueixen el 3,7% d’aquesta longitud, 4 i es divideix entre tres països: Kenya (6% o 4100 km²), Uganda (45% o 31 000 km²) i Tanzània (49% o 33 700 km²).

El riu Shire és un destacat riu d’Àfrica austral, un afluent del riu Zambeze i emissari del llac Malawi, que discorre per Malawi i Moçambic. La seva longitud és de 402 km, encara que si es considera el sistema fluvial riu Shire – llac Malawi – riu Ruhuhu, la font més llunyana del llac Malawi (d’uns 300 km), s’assoleixen uns 1200 km. El riu Shire superior connecta el llac Malawi amb el llac Malombe.

La vall del riu forma part del sistema de la Gran Vall del Rift

Font: wikipedia