Sistema Nil – Nil blanc, llac Victòria, Kagera

Posted by

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA – Les Corts – 8 d’octubre de 2019

El Nil és el major riu d’Àfrica, que flueix en direcció nord a través de deu països -Burundi, Ruanda, Tanzània, Uganda, Kenya, República Democràtica del Congo, Sudan del Sud, Sudan, Egipte i Etiòpia- fins a desguassar en l’extrem sud-est del mar Mediterrani, formant el gran delta del Nil, sobre el qual estan situades les ciutats del Caire i Alexandria. Té una longitud de 6.853 km, el segon riu més llarg del món, després del Amazones.

Durant segles va ser considerat el riu més llarg del món, però, mesuraments dels anys 2007 i 2008 han redefinit el naixement de l’Amazones a la conca del riu Apurimac al sud del Perú, designant com el riu més llarg del món

La font més llunyana del llac Victòria és el riu Kagera, localitzat a l’oest de Tanzània. Si es considera aquest com a font del Nil, el seu naixement seria el curs d’aigua més llarg dels que desemboquen a la Mediterrània, i el Nil-Kagera el segon riu més llarg del món, amb una longitud de 6.853 km

El Nil va prendre el seu actual configuració al final de l’Era Terciària. Està situat al nord-est del continent. Neix a Burundi i té dos ramals o fonts principals: el Nil Blanc i el Nil Blau. El primer travessa els Grans Llacs d’Àfrica, tenint la seva font més distant a Ruanda, i flueix cap al nord per Tanzània, el llac Victòria, Uganda, Sudan del Sud i Sudan, mentre que el Nil Blau comença al llac Tana, a Etiòpia , i flueix al llarg del sud-est de Sudan. Tots dos es troben prop de la capital sudanesa, Khartum.

La part del nord del riu flueix gairebé completament pel desert, entre el Sudan i Egipte, una zona la civilització ha depès del riu des de fa mil·lennis. La major part de la població d’Egipte i totes les seves ciutats -a excepció de les del delta del Nil i els oasi- es troben al llarg de la vall del Nil (al nord d’Assuan), i la majoria dels llocs d’interès cultural i històric es troben al llarg de les riberes del riu. La desembocadura del riu conforma el delta del Nil, que desemboca al mar Mediterrani.

Font: wikipedia