Reunió

Posted by

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA – Les Corts – 25 d’agost de 2019

Reunió és una illa de l’arxipèlag de les Mascarenyes amb estatut de departament d’ultramar francès, situat a l’oceà Índic, a l’est de Madagascar, i constituït com una regió ultraperifèrica de la Unió Europea. Com la resta de departaments d’ultramar, també és una regió de França i forma part de la República.

Administrativament, l’illa està dividida en quatre arrondissements (districtes), 24 comunes i 47 cantons. La seva capital, Sant Denis, està situada a l’extrem nord de l’illa. És un departament d’ultramar i també una regió de França. Constitueix una regió ultraperifèrica de la Unió Europea. Desprès el Partit Comunista de Reunió entre 1998 i 2010, LR dirigeix la regió des de 2010.

L’illa principal cobreix una superfície de 2.512 km² i està situada sobre un punt calent de l’escorça terrestre.

El pitó de la Fournaise, un volcà en escut situat en l’extrem orient de l’illa Reunió, s’eleva a 2631 msnm, en ocasions és referit com un bessó dels volcans hawaians, per la seva similitud en clima i naturalesa volcànica. Ha entrat en erupció més de 100 vegades des de 1640 i es troba sota constant monitorització. La seva erupció més recent va ocórrer el 2 de gener de 2010.2 El volcà Piton des Neiges és el punt més alt de l’illa amb 3070 msnm, i es troba al nord-oest del Piton de la Fournaise.

El vessant d’ambdós volcans compten amb una vegetació abundant. Les terres conreades i els poblats es concentren a les terres baixes que envolten a la costa. En l’oceà, part de la costa occidental compta amb un sistema d’esculls coral·lins.

Reunió té un clima tropical, però la temperatura es veu afectada per l’altitud. El clima és fresc i fred des de maig a novembre, i càlid i plujós de novembre a abril. Les precipitacions varien dràsticament dins de l’illa, ja que el aquest rep més pluges que l’oest. De fet, algunes zones a l’est de l’illa reben més de sis metres de pluja en un any, mentre que algunes regions de l’oest només reben un metre. Entre el 7 i el 8 de gener de 1966, Cilaos, al centre de l’illa, va rebre 1.869,9 mm de pluja, la major quantitat de precipitacions en 24 hores registrada a la historia

Font: wikipeda