Port-Louis

Posted by

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA – Les Corts – 11 d’abril de 2019

Port Louis (literalment ‘Port Lluís’) és la capital i major ciutat de Maurici. Situada al districte homònim, la ciutat és el principal port de l’illa, tenia una població de 147.688 habitants el 2003.

La població de la ciutat es compon bàsicament dels descendents dels treballadors emprats per la Companyia francesa de les Índies Orientals al segle XIX. Els esclaus ja havien estat introduïts un segle abans pels britànics i francesos que van tractar de conquerir l’illa.

El 1835 quan l’esclavitud va ser abolida, van arribar centenars de treballadors xinesos i indis, als quals s’emprava en treballs agrícoles, com la recol·lecció de canya de sucre per a la fabricació del rom.

Actualment la població es compon en un 50% d’indis, la majoria seguidors de la fe hindú, un gran percentatge d’africans i una minoria de xinesos i indoeuropeos.

La major part de les entrades de la ciutat provenen de l’activitat portuària, que maneja la major part del comerç de Maurici. El port s’ha transformat en un port dinàmic: el 2005 uns 300.000 moviments de transbord van ser calculats per les autoritats portuàries.

La indústria de la ciutat és dominada pels tèxtils, encara que els productes químics, el cafè i els productes farmacèutics són també de gran importància.

El turisme és una altra de les activitats que més ingressos deixa a la ciutat. El nombre de turistes ha augmentat considerablement en els últims anys, el que ha permès una diversificació de la producció local.

Maurici -oficialment la República de Maurici (en anglès: Republic of Mauritius, en francès: République de Maurici; en crioll mauricià: Repiblik Moris) – és un país sobirà insular situat al sud-oest de l’oceà Índic, a uns 900 quilòmetres de Toamasina, ciutat a la costa oriental més propera de Madagascar i, aproximadament, a 3800 quilòmetres en direcció sud-oest del Cap Comorin a l’extrem sud de l’Índia. La seva capital i localitat més poblada és Port Louis.

A més de l’illa de Maurici, la república inclou les illes de Sant Brandón o Cargados Carajos, Rodrigues i les illes Agalega. Maurici forma part de les illes Mascarenyes, al costat de l’illa francesa de la Reunió, a uns 170 quilòmetres al sud-oest.

Maurici va ser nomenat primer Dina Arobi per navegants àrabs durant l’Edat Mitjana, que van ser els primers a visitar l’illa. En 1507 els mariners portuguesos van trobar l’illa deshabitada. L’illa apareix amb el nom de Cirne en els primers mapes portuguesos, probablement a causa de la presència del dodo, au no voladora que era abundant en aquest moment. El marí portuguès Pedro de Mascarenhas, va donar el nom d’illes Mascareñas a l’arxipèlag.

En 1598 una esquadra neerlandesa al comandament de l’almirall Wybrand Van Warwyck desembarcament a Grand Port i va nomenar l’illa Maurici, en honor del príncep Maurici de Nassau, estatúder dels Països Baixos.

Més tard l’illa es va convertir en una colònia francesa i va passar a cridar Illa de França. El 3 de desembre de 1810 els francesos van haver de cedir-la, després de la derrota de Napoleó. Sota el domini britànic el nom de la illa va tornar a Maurici. També es coneix comunament com Mauritius en anglès, Maurici o Île Maurici en francès, Moris en crioll i मॉरिशस en hindi

Font: viquipedia