Nuakchot

Posted by

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA – Les Corts – 8 de febrer de 2019

Nuakchot és la capital de Mauritània des de 1957 (anteriorment la capital de l’Àfrica Occidental Francesa era Saint-Louis) i es troba situada a la costa de l’oceà Atlàntic. El seu gentilici és nuakchotenc o nuakchotí.

El nom d’aquesta ciutat, Nouakchott (transcripció francesa), significa segons E. Gomicia, coneixedor de l’àrab i viatger del lloc, “salina de les petxines”. Nuak vol dir petxines, i chott és un típic llac salat del Sàhara que s’omple esporàdicament d’aigua, com es comprova per la naturalesa del lloc.

Chott vol dir ple de petxines marines, encara que hi ha altres traduccions improbables entre les que destaquen:

  • Lloc on apareix l’aigua quan es cava un pou
  • Terreny on abunden les petxines
  • Lloc de pastures salades
  • Lloc dels vents

Nuakchot acull 1.077.166 habitants en una superfície de 1.000 km2. Té una àrea metropolitana de d’uns 2 milions persones

Un dels majors problemes de la ciutat és la manca de planificació del creixement urbà, que ha estat notable en les últimes dècades. Les raons d’aquest important creixement demogràfic són:

  • El fenomen de reagrupament a les capitals de província a les zones desèrtiques
  • L’atracció: com més habitants concentra un lloc, més atraient resulta
  • En els anys 80, després d’una gran sequera que va arruïnar als ramaders (primera font d’ingressos del país), que s’instal·laren a la ciutat per trobar una nova feina

El lloc ja era conegut pels nòmades des d’antic, però la ciutat, pròpiament dita, va ser construïda pels colons francesos en els anys 1950. Llavors, hi havia tan sols uns 500 habitants.

En l’origen es tractava d’un Ksar, això és, un petit fort des d’on quinze soldats francesos vigilaven la ruta comercial que enllaçava el Marroc amb el Senegal.

Va ser en 1956 quan es va decidir construir la capital. El 1959, l’arquitecte francès Le Conte dissenya el pla de la nova capital. Es creen dos nuclis: un al voltant del fort, que es convertirà en el barri europeu actual, i un altre al voltant de la mesquita.

Encara que en un primer moment la ciutat estava dividida en dues, aviat s’unifiquen ambdues parts.

Mauritània té 4.067.564 de persones en una àrea de poc més d’un un milió km2 (el doble que Espanya). L’índex de desenvolupament humà és baix (0,513). Aquest país va ser soci del Marroc en l’ocupació del Sàhara Occidental (1975). Poc després, Mauritània es va desfer d’aquesta càrrega. El Marroc es va fer càrrec de l’expart mauritana

Font: wikipedia