Llengües a Ghana

Posted by

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA – Les Corts – 18 de març de 2020

Ethnologue llista un total de 79 llengües a Ghana. L’anglès és la llengua oficial de país i predomina en el govern i en els negocis, també és usat com a llengua usual per a l’educació.

Les llengües autòctones de Ghana es divideixen en sis subfamílies, totes elles pertanyents a les llengües Níger-Congo. Les llengües kwa, són la principal subfamília i suposen el 70% de la població del país; aquest grup inclou el akànic i les llengües ga-dangme. Aquestes llengües es parlen principalment en la meitat sud de país al llarg del riu Volta.

Les llengües gbe, la inclusió dins el grup kwa és discutida, inclouen el ewe, parlat al sud-est del Volta. La subfamília gur inclou a el dagbani, el dagaare i el frafra, i es troben predominantment en el nord.

Dues llengües kulango (prèviament classificades erròniament com a llengües gur) es parlen a l’àrea central de la frontera occidental. Les senufo, al nord, inclouen el nafaanra. A més es parlen dues llengües mandé, el bissa a la cantonada nord-oriental i el ligbi parlat prop de Kulango.

Nou llengües tenen reconeixement oficial: l’akan, l’ewe, el dagomba (dagbane), l’adangme, el dagaare, el ga, el gonja, el kasem i el nzema. Tot i que no té reconeixement oficial, el haussa és la lingua franca entre els musulmans de Ghana.

Des de 2007, totes les institucions universitàries de Ghana imparteixen cursos de xinès. Aquesta iniciativa reflecteix la creixent influència de la Xina com a superpotència i les estretes relacions de país amb la Xina.

A més, Ghana és membre de l’Organització internacional de la francofonia (OIF), i el francès té una forta presència en l’ensenyament secundari

Font: wikipedia