Fès

Posted by

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA – Les Corts – 31 de gener de 2019

Fes (en àrab: Fas, en francès, Fès, pronunciació en francès i marroquí: fɛs és la tercera ciutat del Marroc, després de Casablanca i Rabat, amb una població d’1.968.150 habitants segons el cens de 2010 ( gentilici: fasi, Fassi o feci). És la capital de l’islam al Marroc, de la regió de Fès-Boulemane i de la prefectura de Fes. Està situada a la regió antigament anomenada Hispania Nova.

És una de les quatre ciutats anomenades imperials al costat de Marràqueix, Mequinez i Rabat. Al Marroc està considerada com el centre religiós i cultural del país. La seva universitat, famosa per l’estudi de l’àrab i la religió musulmana, la converteix en punt de pas d’un gran nombre d’estudiants marroquins. Fès alberga periòdicament el festival de Música Sacra, Barcelona n’és un centre de difusió

La ciutat es divideix en tres zones, Fès el-Bali, la zona antiga, dins de les muralles, Fès el-Jdid, la zona nova, on es troba la Mellah, el barri jueu, i la Ville Nouvelle (Ciutat Nova), la zona més àmplia, creada durant la colònia francesa, al sud de la ciutat. La medina de Fes el-Bali, la més gran de les dues de la ciutat, és la major zona de vianants del món, i va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1981. La ciutat compta amb l’aeroport Saïss.

La ciutat de Fes va ser la capital del Marroc durant diversos períodes de la història del país africà, però va perdre definitivament aquesta condició amb l’ocupació colonial francesa. El 1912, la major part del Marroc va passar a formar part de l’Imperi colonial francès, i la capital de la nova colònia va ser Rabat, que va mantenir el seu estatus després de la independència en 1956. Aquest mateix any, la població jueva de la ciutat va desaparèixer gairebé per complet, en part pels amotinaments de la població árab. Durant l’època sota control francès es va construir la part moderna de la ciutat, coneguda amb el nom francès de Ville Nouvelle, que és el centre comercial de la ciutat.

Font: wikipedia