Ebola

Posted by

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA – Les Corts – 12 de novembre de 2018

El primer lloc on va aparèixer l’ebola fou a la República Democràtica del Congo (1976), molt abans de la passa a l’Àfrica occidental (2014-2016). Tanmateix, al Congo hi va esdevenir amb una altra soca.

La malaltia pel virus de l’ebola és una malaltia greu i sovint mortal causada per un virus. Els símptomes inclouen febre, diarrea, vòmits, sagnat i, sovint, causa la mort.

La malaltia de l’ebola pot ocórrer en humans i altres primats (micos, goril·les i ximpanzés)

Una malaltia caracteritzada pot causar sangria a les 48 hores d’haver tingut la infecció. Aquesta malaltia, que es transmet per la saliva i els fluxos corporals, pot causar la mort en 21 dies. No existeix cura ni vacuna i és una malaltia molt més letal proporcionalment en els afectats que el VIH-SIDA

El virus es pot adquirir per contacte amb la sang o els fluids corporals d’animals infectats (generalment granotes o ratpenats de la fruita). Es creu que els ratpenats de la fruita són portadors del virus i poden contagiar sense resultar afectats.

La prevenció inclou la reducció del contagi de la infecció de micos o porcs a l’home. No s’ha documentat la transmissió aèria en l’entorn natural. Una vegada que un ésser humà resulta infectat, la malaltia també pot encomanar-se entre persones.

La malaltia és causada per qualsevol de les cinc espècies de virus ebola que han estat identificades com Bundibugyo ebolavirus (BDBV), Reston ebolavirus (RESTV), Sudan ebolavirus (SUDV), Taï Forest ebolavirus (TAFV) i Zaire ebolavirus (ZEBOV)

El diari ARA n’està fent un seguiment des d’enguany, emfatitzant en el pas d’anar del camp a la ciutat (18 de maig), però l’ebola arriba a la gran ciutat de Butembo (6 de setembre). El brot d’ebola ja és la pitjor epidèmia de la RD Congo (12 de novembre)

La República Democràtica té un índex de desenvolupament humà molt baix (0,430). Les instal·lacions mèdiques són molt limitades, i els materials mèdics són escassos. També, en general, no està disponible un subministrament adequat de fàrmacs prescrits o de venda lliure a les botigues o farmàcies locals. El pagament de qualsevol servei mèdic s’ha de pagar en efectiu al Congo, abans del tractament

Font: ARA i wikipedia