Comores

Posted by

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA – Les Corts – 22 d’agost de 2019

La Unió de les Comores o simplement les Comores o Comores (antigament República Federal Islàmica de les Comores) és un país format per tres illes al sud-est d’Àfrica, situat a l’extrem nord del canal de Moçambic a l’oceà Índic, entre el nord de Madagascar i l’est de Moçambic.

El país consta de tres illes volcàniques: Grande Comore (Ngazidja), Mohéli (Mwali) i Anjouan (Nzwani), mentre que la veïna illa de Mayotte (Mahoré), reclamada per Comores, segueix pertanyent a França. El territori comprèn a més altres petites illes.

Comores és l’únic estat a ser membre de la Unió Africana, de l’Organització Internacional de la Francofonia, de l’Organització per a la Cooperació Islàmica, de la Lliga Àrab (dels que és l’estat més meridional dels països que agrupa, sent així mateix l’únic estat inclòs a la Lliga Àrab que està totalment circumscrit a l’Hemisferi Sud) i de la Comissió de l’Oceà Índic.

El nom deriva de la paraula àrab qamar, «lluna». El nom actual en àrab és precisament «illes de la lluna» (Yuzuru l-qamar), i en la seva bandera apareix la mitja lluna musulmana. Aquest nom havia estat usat pels geògrafs àrabs per denominar a Madagascar

Des que va declarar la seva independència, el país ha experimentat més de 20 cops d’estat o intents de cops, amb diversos caps d’Estat assassinats. Al costat d’aquesta inestabilitat política constant, la població de les Comores viu amb la pitjor desigualtat d’ingressos de qualsevol nació, amb un coeficient de Gini superior al 60%, mentre que també se situa en un baix quartil de l’Índex de Desenvolupament Humà. El 2008 aproximadament la meitat de la població viu per sota de l’índex internacional de pobresa d’1,25 dòlars al día

Font: wikipedia