Bòers

Posted by

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA – Les Corts – 28 de juliol de 2019

Boer en neerlandès és pagès on pagès és la persona dedicada als treballs agrícoles, segons el Diccionari normatiu valencià. Així els bòers es dediquen a l’agricultura (conreu de la terra, tècniques i coneixements utilitzats en el conreu de la terra)

Els bòers o afrikàners (també anomenats afrikaanders, afrikaans, Afrikaaners, burghers o neerlandesos del Cap) són un grup ètnic d’origen neerlandès l’àrea d’assentament s’estén fonamentalment per territoris de Sud-àfrica i de Namíbia. Històricament, la identitat d’aquest poble ha pivotat sobre tres elements fonamentals:

  • la llengua afrikaans, derivada del neerlandès,
  • la religió cristiana calvinista, i
  • la producció agropecuària, de l’agricultura i de la ramaderia, o que hi té relació

La comunitat afrikàner va tenir el seu origen en la colonització neerlandesa de l’àrea del Cap de Bona Esperança, que va començar a mitjans del segle XVII i va comportar una lenta, però constant immigració al sud d’Àfrica de colons europeus procedents fonamentalment dels Països Baixos, però també de França (hugonots) i del nord d’Alemanya.

Des Ciutat del Cap i les seves comarques circumdants, els afrikàners van començar a emigrar progressivament cap a l’est i al nord, penetrant en les extenses praderies i sabanes de l’interior d’Àfrica. Després de vèncer la resistència dels bantús i de les tropes imperials britàniques, els bòers van aconseguir establir diverses repúbliques independents que no obstant això van ser aixafades pel Regne Unit durant la segona guerra dels bòers.

No obstant els afrikàners aviat van aconseguir sobreposar-se a la derrota i es van fer amb el control de la nova Unió Sud-africana, domini britànic fundat el 1910 com a federació de les colònies del Sud d’Àfrica. D’aquesta manera, en poques dècades es van tallar els últims vincles jurídics i identitaris que unien Sud-àfrica amb la Gran Bretanya i després de les eleccions de 1948, el Partit Nacional, bastió de les més pures essències bòers, va arribar al poder. Durant els quaranta anys següents, el domini dels afrikàners aconseguir el seu apogeu: els seus símbols nacionals i la seva ideologia van ser els que van donar forma a la nova República de Sud-àfrica.

Després de la fi de l’apartheid, els afrikàners i els blancs africans en general, que constituïen tan sols el 14% de la població de Sud-àfrica han quedat reduïts a una minoria desproveïda de bona part del poder polític, ja que aquest ha passat a les mans dels líders del CNA majoritàriament negres d’ètnia xhosa, però no així del poder econòmic.

La jurisprudència de l’apartheid és una desviació del Dret neerlandès perquè els neerlandesos han aplicat sempre i ara la “teoria de cada ovella al seu corral”. Si no s’entra en la societat neerlandesa no es nota res perquè tot ho volen afitat i controlat. És una forma d’aconseguir una harmonia

Font: wikipedia