Antananarivo

Posted by

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA – Les Corts – 10 d’abril de 2019

Antananarivo (Tananarive, en francès) és la capital de Madagascar, així com de la província homònima. Compta amb una població de 1.403.449 habitants (2001), la qual cosa, la converteix en la ciutat més poblada del país. La ciutat es troba situada al centre de l’illa, a uns 145 km de la costa oriental que és la més propera. En l’actualitat, la ciutat és una capital moderna, a més del principal centre administratiu, econòmic, demogràfic i judicial de Madagascar.

El nom de la ciutat significa “la ciutat dels mil” (arivo = mil) i es refereix a la guarnició de mil soldats que defensaven la ciutat. La forma “Antananarivo” correspon a l’ortografia estàndard malgaixa actual. Durant l’època colonial francesa, i en els primers anys de la independència, la ciutat es denominava oficialment Tananarive, grafia encara utilitzada freqüentment en francès. En llenguatge col·loquial, la ciutat és coneguda simplement com Tana.

Antananarivo és el centre econòmic, administratiu i de comunicacions del país. Entre les seves principals indústries es troben la indústria tèxtil i la indústria tabaquera, encara que com a la resta del país també són importants les plantacions agrícoles i ramaderes que es troben situades als afores de la ciutat. A causa de que la ciutat és tan important a nivell nacional en els seus mercats es poden trobar productes de totes les zones del país. L’Aeroport Internacional Ivato és el millor aeroport i el més transitat del país.

Madagascar és un país insular situat a l’oceà Índic, davant de la costa sud-est del continent africà, a l’est de Moçambic. És l’illa més gran d’Àfrica i la quarta més gran del món, i està formada al seu torn per petites i nombroses illes. Està separada del continent pel canal de Moçambic. Antigament l’illa estava unida al continent africà, del qual es va separar. El seu aïllament ha afavorit la conservació al seu territori de multitud d’espècies úniques al món, un 80% d’elles endèmiques de l’illa. Les més notables són els lèmurs (1 infraordre de primats), 3 el fossa carnívor, cinc famílies endèmiques d’aus i sis espècies endèmiques de baobabs.

Madagascar és malgaix i l’idioma nacional és el malgaix, el seu segon idioma és el francès. La majoria dels seus habitants té creences tradicionals, són cristians, o una amalgama de tots dos. Madagascar pertany al grup dels països menys desenvolupats, segons les Nacions Unides.

L’ecoturisme i l’agricultura, juntament amb majors inversions en educació, salut i empresa privada, són elements clau de l’estratègia de desenvolupament de Madagascar. No obstant això, aquests beneficis no es van distribuir uniformement en tota la població, produint tensions sobre el creixent cost de vida i la disminució del nivell de vida entre els pobres i alguns segments de la classe mitjana.

En 2017, la crisi política i econòmica 2009-2013 ha afeblit l’economia i la qualitat de vida segueix sent baixa per a la majoria de la població. Madagascar era el nom que els portuguesos van donar a la illa en 1502 i deriva del llatí medieval: era el nom d’una illa que se suposava en aquesta regió i amb la qual cap a l’any 1500 es va identificar l’actual Madagascar. Al seu torn, aquest nom llatí derivava de Madeigascar (també Madagosho, Madagascar), que era el nom d’una illa-regne africana esmentada per Marco Polo en el seu llibre (fins del segle XIII) . Algunes fonts asseguren que aquest nom sorgiria de la confusió amb Mogadiscio, capital de Somalia

Pel que fa al nom “malgaix” amb el qual es denomina als seus habitants, el terme prové del francès, que el van prendre de “Malagasy”, que era el nom que es donaven els habitants originals de l’illa

Font: wikipedia